ΧΝΑΡΙΑ ΠΑΛΙΑ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ…

Μία μαγική οπτικοακουστική κατασκευή του τμήματος Καλών Τεχνών της Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ

«Η τριβή με την τέχνη αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα ανάπτυξης της δημιουργικότητας και της φαντασίας των μαθητών. Μέσω της ενασχόλησης με τις εικαστικές τέχνες, οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, καλλιεργώντας παράλληλα την αισθητική τους αντίληψη και την κριτική τους σκέψη. Το έργο τέχνης που δημιούργησαν, μαθήτριες της Σχολής Φόρουμ, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας. Μέσα από την προσωπική τους έμπνευση και τις καινοτόμες ιδέες τους, κατάφεραν να παράγουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που ενσαρκώνει την ουσία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επιπροσθέτως, το έργο αυτό σχετίζεται με τον τόπο τους, την Κύπρο, και την παραδοσιακή της τέχνη, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Οι μαθήτριές μας κατάφεραν να συνδυάσουν μοντέρνες τεχνικές με παραδοσιακά στοιχεία, δημιουργώντας ένα έργο που τιμά την κυπριακή παράδοση και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της τοπικής τέχνης.

Η τέχνη έχει τη μοναδική δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Η συνεργασία των μαθητών μας για την ολοκλήρωση αυτής της τρισδιάστατης κατασκευής υπήρξε υποδειγματική. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, εργάστηκαν συλλογικά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, μοιράζοντας γνώσεις και δεξιότητες. Η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη που επέδειξαν δεν είναι απλώς το κλειδί για την επιτυχία του έργου τους, αλλά και βασικές αξίες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή!»

Παντελής Νικολάου, Καθηγητής Τέχνης στην Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ

 

«Στο πλαίσιο του 13ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης με θέμα «Δια χειρός {Χειρο – Τεχνία}», εμείς, οι τελειόφοιτες μαθήτριες του τμήματος «Θεμάτων Τέχνης» του σχολείου μας, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε και να εκφράσουμε την τέχνη μέσα από μια πρωτότυπη και διαδραστική προσέγγιση. Για να υλοποιήσουμε το όραμά μας, συγκεντρώσαμε μια ομάδα από φίλους και συμμαθητές και μαζί προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός μεγάλου και εντυπωσιακού αμφορέα, χρησιμοποιώντας ως υλικά εφημερίδες και χαρτόνια μέσω της τεχνικής papier-mâché. Αυτή η διαδικασία, όχι μόνο αποτυπώνει τη δυνατότητα ανακύκλωσης και την έμπνευση για δημιουργική αλλαγή, αλλά επίσης, ενσαρκώνει τη συλλογική μας προσπάθεια και το κοινό μας πάθος για την τέχνη και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Η εξωτερική διακόσμηση του αμφορέα αντλεί έμπνευση από την κυπριακή χειροτεχνία, πιο συγκεκριμένα από την υφαντική και κεντητική τέχνη, εκφράζοντας τη λεπτή δεξιοτεχνία και τη βαθιά σύνδεση του νησιού με τις παραδοσιακές του ρίζες. Στη διαδικασία σχεδιασμού και δημιουργίας, μελετήσαμε εικόνες και μοτίβα από το βιβλίο, «Η Τέχνη της Αρχαίας Κύπρου», του συγγραφέα Ντέσμοντ Μόρρις, μια ερευνητική προσέγγιση στα σχέδια της κυπριακής αγγειοπλαστικής και στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε δημιουργικά τα μορφολογικά και δομικά στοιχεία με διάφορες τεχνικές και μέσα.

Ενσωματώνοντας τον ήχο της θάλασσας και των κυμάτων, καθώς και το μπλε φως που φωτίζει εσωτερικά τον αμφορέα, προσκαλούμε τον θεατή να βιώσει την αίσθηση της θαλάσσιας Κύπρου, ενώ η ασημένια-ανομοιόμορφη επιφάνεια των εσωτερικών τοιχωμάτων αντανακλά τη σύγχρονη, μοντέρνα εποχή, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.

Η θάλασσα, αυτός ο ουσιαστικός πυλώνας της κυπριακής ταυτότητας, μεταφέρει μεταφορικά το ταξίδι και την περιπέτεια, όπως οι αρχαίοι αμφορείς που διασχίζαν τις θάλασσες φέρνοντας μαζί τους την κουλτούρα και τις παραδόσεις. Στο έργο μας, η θάλασσα αποτελεί ένα σύμβολο της διαρκούς ροής της ζωής και της ανανέωσης, φέρνοντας στο φως το μυστήριο και τη μαγεία της.

Τα κοχύλια, δώρα της θάλασσας που τα κύματα φέρνουν στην ακτή, αποτελούν πολύτιμα σύμβολα παρόμοια με την παράδοση μας. Όπως τα κοχύλια φέρνουν τον θησαυρό του βυθού στην επιφάνεια, έτσι και η παράδοση μας αποκαλύπτει την πλούσια κληρονομιά και τις ρίζες μας, προσκαλώντας μας να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το μυστήριο και να αισθανθούμε μέρος του σύμπαντος.

Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου, δημιουργώντας έναν ζωντανό σύνδεσμο μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης έκφρασης. Η συμβολή της θάλασσας και των κοχυλιών στο έργο μας υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού και διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς μας, ενώ ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για τον εαυτό του μέσα από εμπειρίες και τη συλλογή γνώσεων.”

Βερονίκη Μίτα, Διδώ Ιατρίδη, Έλενα Λύμπουρα Στ5

Για την υλοποίηση της κατασκευής βοήθησαν και οι ακόλουθοι τελειόφοιτοι μαθητές:

Δήμητρα Γρηγορά Στ1, Ιωακείμ Κωνσταντίνου Στ1, Λουΐζα Γεωργίου Στ1, Παντελίνα Χειμωνίδου Στ1, Γιώργος Χατζηθωμά Στ2, Χαρά Χριστούδια Στ2, Μαριλένα Κουρτέλλα Στ3, Χάρης Χατζηθωμά Στ4, Μαρίτα Χατζηθωμά Στ4

Παρακαλώ, σκανάρετε την εικόνα για να δείτε την οπτικοακουστική εγκατάσταση!

"Χνάρια παλιά, δικά μας..."

Global Money Week

Contact Us

Drop us a quick message and we will get back to you.

Start typing and press Enter to search